avagy: rajtunk is múlik, és ép testben ép élek

Test Alakító

Test Alakító

Szakkifejezések

A teljesség igénye nélkül

2015. október 03. - Xinaf

Sok testalakítással foglalkozó oldalnál láttam már, hogy egyes kifejezéseket úgy kezel, mint ha ezt mindenki tudná. Ebbe a hibába alkalmanként én is beleesek, hiszen számomra természetes szavak másoknak talán nem olyan egyértelműek. Nézzünk tehát pár alap fogalmat, aminek az ismerete jól jöhet, ha utána akarunk olvasni az ilyen jellegű témáknak:

Gyakorlat:
Az a mód, amivel az adott izmunkat edzeni fogjuk. Ismertebbek közé tartoznak a fekvenyomás, a guggolás, a karhajlítás (bicepsz) és a húzódzkodás, de tengernyi gyakorlat van még.

Ismétlés és Széria (vagy sorozat):
Az ismétlés, hogy az adott mozdulatot hányszor ismétled meg, a széria pedig egy mutató szám, ami azt jelöli, hogy egy gyakorlatba hányszor vágsz majd bele az edzésen. Pl. ha valaki 4*10 guggolást csinál, akkor a széria szám négy, az ismétlés szám tíz. Másként megfogalmazva:
Guggol tízet. Pihenőt tart. Majd ismét guggol tízet. Összesen négyszer fog tízet guggolni. 
Persze bizonyos súlyoknál már közel sem biztos, hogy valaki tényleg képes mind a négy alkalommal beleguggolni tízet. Éppen emiatt sok esetben ismétlés tartományt adunk meg. Ilyen lehet a 8-10, és a 12-16 is, függően attól, milyen izmot milyen gyakorlattal, és milyen céllal edzünk. Én pl. a fekvenyomást 4*6-10 (négy széria, 6-10-es ismétlés tartományba) csinálom, míg a bicepszet 3*8-10.

Izomregeneráció vagy Regeneráció:
Amikor egy izomra edzünk, az izomszöveteken mikrórepedések jelennek meg. A szervezet ezeket elbontja, és erősebb, a terhelésnek ellenállóbb szövetet épít, és ettől nő az izom. Ez az időszak a regeneráció, elsősorban alvás alatt történik. Ezért fontos, hogy aki súlyzózni kezd, az eleget aludjon.

Kondíció: 
Néha hallani testépítők szájából ilyet, hogy "nem volt megfelelő a kondícióm", vagy hogy "borotva éles kondíció". Nos, a testépítésben ez NEM AZ ERŐNLÉTET JELENTI!
A fitnesz és testépítő versenyzők színpadon mutatott formája a kondíció. Mennyire zsírmentes, mennyire feszülnek az izmok, mennyire rajzolódnak ki élesen az izmok, ezt érti a sport a kondíció alatt.

dexter_jackson_kondicio.jpg

Dexter Jackson-t Pengének is nevezik, éles kondíciója miatt. 

Kúra:
Olyan időszak, amikor valaki táplálék kiegészítőt vagy szteroidot szed,majd a megadott időszak után leáll vele, hogy a szervezet kiürüljön.  

Lepucolás:
Szleng kifejezés, azt jelenti, hogy a szervezet víz és zsír tartalékait radikálisan leépíti, hogy az izmok minél jobban láthatóvá váljanak. Lásd még: Kondíció.

Natural:
Szteroidot nem szedő, dopping mentes fitneszes vagy testépítő.

natural-nem_natural.jpg

Jól látható, micsoda különbség van egy natural és egy szteroidot is használó testépítő között. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a jobb oldalon álló Kai Greene csak egyszerűen beszúrja a doppingot, és kész is. Az ő fizikumában is rengeteg munka van, ami átlag embernek szteroiddal sem elérhető.  

Pihenő:
A szérián belül pihenéssel töltött időt jelöli, két ismétlés között. Nem tartozik bele a két gyakorlat között eltelt idő, Pl. ha egy fekvenyomás gyakorlatnál egy perc a pihenő, egy percet várok onnantól, hogy letettem a rudat, addig, amíg ismét belekezdek az ismétlésekbe.

Szálkásítás:
Olyan edzés és/vagy táplálkozási módszer, aminek a célja, hogy a zsírtól megszabadulva, minél látványosabban kirajzolódjanak az izmok. Minden esetben tömeg és izom veszteséggel jár.

Szteroid:
Hormon alapú készítmény, amely a szervezetben egy adott hormon (testépítésben általában a tesztoszteron) szintjét sokszorosára növeli, és ezáltal a szervezetre gyakorolt hatását is. Minden szteroid jár mellékhatásokkal, de nem igaz, hogy automatikusan impotenciát okoznak.

Táplálék kiegészítő:
Olyan készítmény, ami elősegíti az izmok épülését, a fogyást, az erő növekedését, az izmok regenerációját.

Tesztoszteron:
Férfi hormonnak is nevezik, bár nőkben is megtalálható, csak sokkal kisebb mértékben. Ez a hormon felelős az erőért, és az izomzat növekedéséért. 

Tömegelés vagy Tömegnövelés:
Olyan edzés és/vagy táplálkozási módszer, aminek a célja a minél nagyobb, minél nehezebb izomzat kialakítása. Minden esetben zsír felszedésével jár.

tomegeles-szallkasitasjpg.jpg

Nem lehetséges egyszerre tömeget növelni és szálkásítani. Vagy ez, vagy az. 

 A következő írásom a tömegnövelésről fog szólni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakit.blog.hu/api/trackback/id/tr927886206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása