avagy: rajtunk is múlik, és ép testben ép élek

Test Alakító

Test Alakító

Konditermi etikett

avagy: de ciki, hogy ezt le kell írni...

2015. október 29. - Xinaf

Azt hinné az ember, hogy aki nem teljesen sötétbunkó (így egybeírva), annak a most következők teljesen evidensek. Azonban ez vagy tévedés, vagy kritikusan sok a sötétbunkó.
Mindenesetre a tapasztalataim (fél tucat konditermet megjártam az elmúlt pár hónapban) azt mutatják, hogy jó, ha tisztázva van, mit illik és mit nem illik egy konditeremben.

1. Köszönj!
Nem kell egyesével mindenkivel kezet fogni, de egy "sziasztok!", vagy "hello!" köszönésbe még senki sem halt bele. Külön kiemelem: a pultoslánynak IS köszönj! Megdöbbentő, mennyien nem teszik ezt meg.

2. Vidd vissza a súlyt a helyére!
Akár súlytárcsa, akár kézisúlyzóról beszélünk, a konditermekben van ezeknek egy helye. Ne kelljen a szerencsétlen utánad jövőknek vadásznia a súlyokat, mert szanaszét hagytad őket...

3. Pakold le a súlyokat a gépekről!
Ha nem lapsúlyos a gép, akkor nagy bunkóság fent hagyni a 150 kilót a lábtolón, a húszas tárcsákat a guggoló rúdon, de még az ötösöket is a bicepsz rúdon. Miért más pakoljon helyetted? Attól, hogy valaki erős, és sok súllyal tud dolgozni (szinte mindig azok hagyják fent a súlyokat, akik bazi nagyokat használnak), az nem azt jelenti, hogy az utána jövő is. Elképzelem, ahogy az 55 kilós kiscsaj lepakolja a húszas tárcsákat... (Az ilyen viselkedésre mondjuk keserű humorral: úgy elfáradt a gyakorlatban, hogy nem maradt ereje lepakolni a súlyokat...)

ronnie_labtolo.jpg

Senki sem szeretne pl. bemelegítés előtt ennyi súlyt lepakolni, mint amennyit Ronnie Coleman használt ennél a gyakorlatnál. (1024 kiló volt a végső szám.)

4. Ne foglald le a fél termet!
A fekvenyomó padon a törülközője, a Scott padon a telefonja, ő maga nyakból nyom, de az üvege ott van egy negyedik padon...
Ha valamilyen cuccod ott van a konditerem valamelyik elemén, azzal foglalod. Ha nem akarsz rajta dolgozni, nagy bunkóság foglalni a semmiért, ha feltett szándékodban áll, akkor sem elvárható, hogy a többi ember megvárja, míg te befejezed 5-6 állomásból álló edzésedet. 

5. Ne nyomkodd a telefonod!
Régebben az sms volt a divat, az okostelefonok korában a facebook a menő. Én magam nem egyszer találkoztam olyannal, hogy a felebarátom két sorozat között olyan hosszan nyomogatta a kütyüjét, ameddig én megcsináltam két (volt, hogy három) komplett gyakorlatot. Ez nemcsak udvariatlanság (mivel foglalod a gépet), hanem veszélyes is (mivel kihűlsz ennyi idő után).

6. Ne bámulj másokat!
Akár azért néznéd, mert lenyűgöz a fizikuma, akár azért, mert bejön a másik, akár azért, mert szarul edz, vagy azért, mert szarul néz ki, mindenképpen alapvető tahóság bámulni másokat. Főleg igaz ez a lányok fenekének (vagy lába közének) bámulására! 

larissa_reis_felhuzas.jpg

Jó, értem én, hogy a férfiember szívesen lát ilyesmit, de akkor se bámuljuk! Tiszteljük ennyire a másikat!

7. Senki sem szeret más izzadságában dolgozni...
... tehát ha nagyon izzadékonyak vagyunk, használjunk törülközőt, vagy ha nincs, legalább törüljük le magunk után az adott eszközt. Kíméljük meg magunktól a többi embert.

8. A hangerőről:
Amikor nehéz gyakorlatokat végzünk, minden ember zihál, erőlködik, nyög. Nincs ezzel baj, és ha valakinél ezt tapasztaljuk,  ne szóljunk be neki. Ha az utolsó nyomás után leejti a vasat a földre, és az hangosan csapódik le, ne tegyük szóvá. De arra figyeljünk: ne ordítsunk, és ne hajigáljuk a súlyzókat! A konditeremben nem kell néma csöndben dolgozni, de az alapvető viselkedési normákat se hagyjuk teljesen figyelmen kívül.

9.Ne fikázzuk le a kezdőket!
Egy éltre elveheti a kedvét valakinek, amikor elkezd lejárni súlyzózni, és egy kigyúrt hegyomlás lefitymálóan odapillant. Senki sem kezdi kigyúrtként ezt a sportot. 
Hozzátartozik, ne lássunk minden pillantásban vagy kérdésben oltogatást. A legtöbb terem legtöbb látogatója nem foglalkozik a körülötte lévőkkel, mert önmagát edzeni jött le.

10. Ne adjunk kéretlen tanácsokat!
Nincs idegesítőbb, amikor valaki belepofázik az edzésünkbe. Lehet, jobban ért hozzá nálunk, mégis zavaró. Ha valaki tanácsot szeretne kapni, az majd kér, erre vannak az edzők, de a legtöbb terembe járó szívesen megosztja a tapasztalatait. Nem a mi dolgunk, hogy tanítsunk másokat.
Más kérdés, hogy ha valaki VESZÉLYES gyakorlatot csinál, arra érdemes felhívni a figyelmét, mert ez nem gyerekjáték.

+1 A terem edzésre való!
Nem a tegnapi buli átbeszélésére! Igen, teljesen normális, ha két gyakorlat között váltunk pár szót, de az nem, hogy 10-20 perceket trécselünk, közben foglalva a gépeket...

Az itt felsorolt dolgok alapok kéne legyenek, de nem azok. Ráadásul néhányan a rossz példákat kombinálja, és ha beüt, hogy 2-3 gépet lefoglal, de 10 perces szüneteket tart, ami alatt jókat dumál, az kb. el is lehetetleníti az edzést.

A következő témát még nem álmodtam meg, majd meglátjuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakit.blog.hu/api/trackback/id/tr708033830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása