avagy: rajtunk is múlik, és ép testben ép élek

Test Alakító

Test Alakító

Növeljük a tétet

Vagy legalább a tömeget!

2015. október 18. - Xinaf

Amikor először hallottam azt a kifejezést, hogy "tömegnövelés", nem igen értettem, miért akarna ilyesmit tenni magával bárki is?
Magam könnyen hízó típus vagyok, mindig inkább azzal volt bajom, hogy LEADJAK a tömegemből. Viszont sokan vannak (főleg férfiak), akiknek nagy átok, hogy csontsoványak. Mi, akik attól is hízunk, ha mást látunk enni, nem igen tudjuk magunkat beleképzelni ebbe, de sokan szenvednek attól, hogy gyengének érzik magukat, és hogy a barátnőjük nehezebb náluk, pedig nem is túlsúlyos, stb.
Nézzünk hát a dolog mélyére, hogy is működik a tömegnövelés! Itt most nem tudok saját tapasztalatokra hivatkozni, és talán sokkal kevesebbeket érint a probléma, de egy alakformáló oldal nem hagyhatja figyelmen kívül a témát.

Ahogy azt tudjuk, fogyni úgy lehet, hogy a bevitt kalória kevesebb, mint a felhasznált. Nyilván akkor nő a tömeg, ha ez megcserélődik, és a bevitt kalória több, mint a felhasznált. Azonban a dolog mégsem annyira egyszerű, hogy akkor sokat kell enni, és kész is... vagyis, a tömeg persze nő attól is, ha valaki zabál, de a legtöbben nem zsírgazdag tömeggel szeretnének nőni, hanem lehetőleg izomtömeget akarnak felszedni. 

Akárcsak a fogynivágyóknak, a nagyobb tömegre áhitózóknak is az étkezésen fog múlni, sikerül-e a dolog, vagy nem. Vannak persze edzéstechnikák, amik segítenek nagyobb izomzatot kialakítani, de megfelelő kalória bevitel nélkül fabatkát sem érnek.
A tömegnövelő étkezés lényege, hogy bizony itt több szénhidrátot kell bevinni. Akár testsúlykilógramonként 3-7 grammaot is. Mivel sosem volt ilyen gondom, így az étkezés részéről ajánlanék egy cikket. Itt nagyon jól összefoglalják, mit hogyan és miért érdemes fogyasztani.

Hogy azért én is írjak valami hasznosat, rögtön leszögeznék valamit: 
Nem lehet egyszerre szálkásítani és tömeget növelni! Ez sokaknak evidens lehet, nekem legalábbis az volt, de nagyon sokan szeretnének valami olyasmit elérni, hogy eltűnik róluk az zsír, kirajzolódnak az izmok, és közben 2-3 kilóval még nehezebbek is lettek. Nos, ez így nem fog menni. Ezt a táplálék kiegészítő gyártól is tudják, és én magam is kaptam egyszer olyan terméket, amire még fel is írták, hogy tömegnövelésre és szálkásításra egyaránt alkalmas.
A klasszikus megoldás, hogy az ember egy ideig tömegnövel (X hétig), majd ezt abbahagyja, és elkezd szálkásítani. Szigorít a diétán, rendszeresen kardiózik, és így a felszedett tömegből valamennyi megmarad. Ez a valamennyi MÉG SZTEROIDDAL SEM LESZ TÖBB 1-2, de max. 3 kilónál! Igen, a profi testépítők évi pár kiló plusz izomért csinálják végig az összes ezzel járó procedúrát.
Jah, igen, egy fontos kiegészítés: a tömegelés nem egyenlő a nyakló nélküli zabálással! Sokan esznek csokit, kijelentve, hogy tömegelnek. Ez kb. olyan, mint amikor a család elkocsikázik Dobogókőre, esznek egy jót, sétálnak egy negyed órát, majd büszkén elkönyvelik, hogy kirándultak. 

Ha a tömeg makacsul nem akar jönni, még mindig lehetséges módszer a különböző magvak (szotyola, mandula, pisztácia, stb.) fogyasztása. Pedig 100 gramm mandulában akár 500-600 kalória is lehet. Amennyiben nem tömeget akarunk növelni, óvatosan kell vele bánnunk!
Ha végkép semmi sem segít, akkor érdemes táplálék kiegészítőkhöz nyúlni. Ma már nagyon minőségi termékek vannak a piacon. A két nagy gyártó (Scitec, Biotech) termékei garantáltan biztonságosak, és igen hatékonyak.

Ismertem srácot, aki képtelen volt átlépni az 55 kilót, pedig már rég felnőtt volt. Elkezdett súlyzózni (heti 3 alkalommal), és mellé kifejezetten nehezen hízó típusoknak gyártott kiegészítőt fogyasztani, a kielégítő edzés mellé. Fél év alatt lépte át a 60 kilós álomhatárt, ami talán nem sok, de az ő arányaival igenis nagy siker!

Ma az igazán nagy tömegszörnyek nem népszerűek. Keveseknek tetszik, ha valaki igazi izom-óriás. A mai kor a szálkás izomzatot (és főleg a kockás hasat) szereti. Így tömeget tényleg csak az növeljen, aki nem csajozásra akarja ezt használni. 

jacob_nem_kigyurt.jpg
zafar_ameen.jpg
 Taylor Lautner (Az Alkonyat filmek Jacob-ja) valójában nem kigyúrt, bár a hozzá nem értők ezt hiszik.Kb. 76 kg körüli lehet ezen a képen, ami 179 centis magasságához képes egészen csekély. Hogy mennyire, azt jól mutatja aaz alsóképen látható magyar (algír) Pankrátor, Zafar Ameen, aki 180 centis magasságához 90 kiló körüli tömeget mutat fel. A különbség 1 centi, és több, mint 15 kiló, mégis Taylor Lautnert nevezik kigyúrtnak. A valóban tömeges izomzatnak ma nincs divatja!

A következő téma ennél izgalmasabb lesz, de egyelőre maradjon meglepetés!

A bejegyzés trackback címe:

https://alakit.blog.hu/api/trackback/id/tr977987111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása