avagy: rajtunk is múlik, és ép testben ép élek

Test Alakító

Test Alakító

Felfújt izmú, önimádó, undorító izomagyak

Valóban ilyenek a testépítők?

2015. október 21. - Xinaf

Kisgyerek voltam (11 körül lehettem), amikor először a kezembe akadt egy testépítő magazin, a bátyám olvasta őket rendszeresen. Amint megláttam azokat az izmos alakokat, rögtön tudtam, hogy én is ilyen szeretnék lenni. Nos, nem lettem, de szabályosan sokkolt, amikor először hallottam, hogy egy testépítő fizikumára tömören ez a kritika érkezik: "Fúj, ez undorító!"
Megtanultam azóta, hogy az átlag ember szemében visszatetszést kelt a body builder fizikum. Hogy miért, arra több elméletem is van. A legdominánsabb oka szerintem az, hogy ez a külső nem természetes, vagy legalábbis nem hétköznapi. Másrészt szerintem néhány ember irigykedik is kicsit, bár ezt sose vallaná be.

dennis-wolf.jpg

Az mindenesetre biztos, hogy nem sok olyan alakkal futunk össze jártunkban-keltünkben, mint Dennis Wolf

Az biztos, hogy a testépítőkről rengeteg pletyka kering. A legtöbb szimpla rosszindulat, hozzá nem értés, vagy ezek kombinációja. Most szeretnék néhány ilyet tisztába tenni:

A testépítőknek felfújt izmai vannak, nincs is bennük valódi erő!
1. A "felfújt izom" kifejezés valójában konkrétan értelmetlen. Ezt valahogy úgy képzelik el az emberek, hogy belül üreges, és csak levegő van benne. Nos, a valóság az, hogy ezeknek az embereknek az izomzata igencsak tömör, sőt, egyenesen beton kemény. 
2. A testépítés lényege az izom építése, nem az erőé. Az erő egy eszköz, ami segíti az izomépítést, de nem cél, legalábbis nem ebben a sportban. Előfordulhat, hogy egy testépítő az izomzatához képest valóban nem erős...
3. ... de ez nem azt jelenti, hogy egy átlagos emberhez képest nem erős. Egy erőemelőhöz képest talán valóban gyenge, de a legtöbbünk fel sem tudja fogni, milyen erő lakozik bennük. Két példa a testépítők erejéről:
a. Ronnie Coleman 1024 kilót nyom ki többször egymás után egy lábtoló gépen. 1:25 körül kezdi a tényleges munkát, előtte kiszámolják a súlyt, és belehergeli magát a műveletbe.
b. Jay Cutler kötélhúzásra állt ki. Az ellenfelét fél kézzel húzza el, majd utána hat embert is legyőz egymaga. Félelmetes, mennyire nem volt esélyük ellene egy pillanatig sem.

Csak a szteroid miatt néznek ki így!
Az biztos, hogy egy bizonyos szint nem ugorható meg szteroidok nélkül. De ezt senki se úgy képzelje el, hogy beszúrják az injekciót, és másnapra izomszörnyként ébred... mire egy valóban sikeres testépítő eljut a doppingig, már bőven azt hiszi a laikus szem, hogy szét van koxolva, pedig közel sem. Ha egy átlagos ember ugyanazokat szedné, mint ők, nem nézne ki így. És az ereje is messze elmaradna mögöttük. 

hh_19_eves_natural.jpg

Németh István ezen a képen még naturál. 

h_h_nem_natural.jpg

Az ember ugyanaz, a különbség sok kiló izom, és sokkalta részletesebb izom kidolgozottság.

A testépítők tutira kompenzálni akarnak valamit, azért néznek ki így!
Lehetséges. Mindenki más miatt válik body builderré. Én a magam részéről úgy gondolom, minden ember kompenzálni akar valamit. Talán egy profi táncos, egy sakk nagymester, vagy egy programozó nem igazolni akar valamit a világban? Ez egy sport, és aki ezt űzi, az le se tagadhatja, ellentétben egy futóval vagy teniszezővel, vagy kosárlabdázóval, stb. akiknek nincs "a homlokukra írva", milyen sportágban jeleskednek.

A doppingtól a testépítők agresszívek lesznek, impotensé válnak, szeszélyesek.
Igen és nem. Ez nagyon függ a doppingtól, a szedés módjától, és a szervezetre gyakorolt hatásától is. Nem törvényszerű, hogy a sok felkapott mellékhatásból bármi is kiütközzön a testépítőn, ha szteroidhoz nyúl. Hogy neki megéri-e a kockázat, azt neki kell eldöntenie. Aki hobbiból űzi ezt az izgalmas sportot, annak semmi szüksége szteroidra. Az ingerlékenységért egyébként sokkal inkább az embert próbáló diéta a felelős.

Annyira merevek, hogy megmozdulni is alig tudnak, és iszonyú lassúak a sok izomtól.
Gyakori tévedés, hogy a testépítők lassúak vagy merevek. Nem lassabbak és nem gyorsabbak másoknál, ellenben rendre sokkal lazábbak. Erre nagyon jó példa az electric boogi-t táncoló Melvin Anthony is. 

Izomagyúak, csak a sport érdekli őket!
Nos, ehhez a sporthoz olyan fegyelem kell, amit buta ember semmiképpen sem tud produkálni, így igazán sikeres testépítőből nincs igazán ostoba. Az tény, hogy sok áldozatot hoznak, és sok mindenről lemondanak, de ez talán nem igaz a többi sportolóra? Az a baj, hogy a testépítést még ma is sokan nem fogadják el, mint sportot. 

Gusztustalanul néznek ki!
Ízlések és pofonok. El tudom képzelni, hogy valakinek visszataszító lehet egy ilyen 140 kiló körüli izomszörny, én mindenesetre örömmel néznék ki így:

denissergovskiy.jpg

Denis Sergovskiy, orosz testépítő. Sajnos visszavonult, egy sérülés vetett véget a karrierjének. Ez a kép adja a blog fejlécét.

Félreértés ne essék: nem gondolom, hogy bárkinek szeretnie kéne amiatt a testépítést, mert én szeretem. Azt viszont vallom, hogy a testépítők is megérdemlik azt a tiszteletet, amit bármely sportoló.

Legközelebb az alapvető konditermi viselkedésről fogok írni. Sajnos meglepően sokan nem tartanak be alapvető szabályokat. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alakit.blog.hu/api/trackback/id/tr398010567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása